Vaniljprodukter

Vaniljstänger från Madagaskar säljs under flera kvaliteter och namn. Det kan vara svårt att veta vilken sort som passar din verksamhet bäst. Därför har vi skapat detta inlägg. För att ge mer kunskap om hur vanilj graderas och namnges på Madagaskar.   

Vaniljstång – black gourmet

Gourmetbönor är kända som hela svarta bönor. De är svarta och långa med mycket smak och arom. Eftersom kockar är målmarknaden för dessa typer av bönor kallas de “gourmet”. Vissa namnger de som Grade A eller Black Noir.  

Black Gourmet är känd för att vara den högsta kvaliteten av Bourbon-vanilj, med en hög fuktighetsgrad, och tydlig arom. De är flexibla och går därför utmärkt att klyva med kniv.  

Vanillinhalt: 1,5% – 2,1% 

Fuktighet: 32-35% 

Sort: Planifolia  

Längd: 15-22 cm (Minst 13 cm för att få kallas Black Gourmet) 

Ursprung: Madagaskar 

Målkund: Restaurang, konditori, gelateria 

Vaniljpulver

Vaniljpulver är ett samlingsnamn för mald vaniljstång. Däremot kan pulver variera i kvalitet beroende på hur blandningen ser ut.  

Lägre kvalitet: Vanillin-innehåll på 0,5% (Vanilla cuts som malts ner till ett pulver) 

Högre kvalitet: Vanillin-innehåll på 1,5%-2,1% (Blandning av VANILLA CUTS & RED EU) 

Vid pulvertillverkning önskar man ha en så hög vanillinhalt som möjligt, och låg fuktighetshalt. Därför mals inte black Gourmet (fuktighet på 32-35%). Utmaningen här är att öka vanillin-innehåll utan att pulvret blir för fuktigt.  

Desto mer vanillin-innehåll, desto finare kvaliteter används i pulvertillverkningen. Därför kan ett billigt pris på pulver spegla en lägre kvalitet.  

Vanillin-halt: 1,5% +  

Fuktighet: 16-20% 

Sort: Planifolia 

Målkund: Livsmedelstillverkning /industri – Används även vid tillverkning av vaniljsocker, samt till bakning.  

Vanilla cuts

Vanilla cuts kommer från korta bönor som har en längd på ca 10 cm. Stängerna viks ihop under soltorkning. Vanilla cuts är den billigaste typen av äkta vanilj som går att få tag på. Cuts skickas endast i bulk om 25 kg /kartong. Den har en söt och blommig doft och används enbart vid extraktion för livsmedelsundustri samt tillverkning av vaniljpulver.  

Vanillinhalt: 0,5-0,6% 

Fuktighet: ca 16% 

Sort: Planifolia 

Målkund: Livsmedelsindustri – Glass, mejeriprodukter, choklad, kex, drycker, bryggerier. 

TK vaniljstång

TK-bönor används ofta inom gourmet-och konfektyrindustrin och är brunaktiga till färgen. De har en måttligt hög fuktighet på 29-32%. TK är bra vaniljstänger till alla ändamål och kan användas vid extraktion eller gourmetanvänding. De kan vara antingen delade eller icke-delade (Beror på fuktighetsgraden).  

Vanillinhalt: ca 1,5% 

Fuktighet: 29-32% 

Sort: Planifolia 

Längd: Godkända längder är 12-13%, men kan även vara 14cm+ 

Ursprung: Madagaskar 

Målkund: Småskalig tillverkning (Konfektyr, glass m.m), men även för restaurang & konditori.  

Röd vanilj USA-typ

Röda bönor med söt och blommig doft med kraftiga noter av kakao. Används i stor utsträckning på den nordamerikanska marknaden och används för extraktion inom livsmedelsindustrin.  

Vanillinhalt: 1,5%+ 

Fuktighet: 18-22% 

Sort: Planifolia 

Längd: Godkända längder är 12-13 cm, men kan även vara 14cm+ 

Målkund: Livsmedelsindustri – Glass, mejeriprodukter, kex, drycker, bryggerier. 

Röd vanilj EU-typ

Röda bönor med söt och blommig doft, med kraftiga noter av kakao. Används i stor utsträckning på den europeiska marknaden vid extraktion för livsmedelsindustrin. Röd vanilj (RED EU) har en något högre fuktighet än Röd US (RED US). 

Vanillinhalt: ca 1,5% + 

Fuktighet:  23-27% 

Sort: Planifolia 

Längd: Godkända längder är 12-13 cm, men kan även vara 14cm+ 

Ursprung: Madagaskar 

Målkund: Livsmedelsindustri – Glass, mejeriprodukter, kex, drycker, bryggerier.